ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διεκόπη η παραγωγή του iPhone 5!

0

Οι σκληρές συνθήκες εργασίας, οι πολύ χαμηλές αμοιβές, οι εξοντωτικές βάρδιες και οι υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις για την ποιότητα του προϊόντος οδήγησαν σε απεργία χιλιάδες Κινέζους εργάτες στο εργοστάσιο της Foxconn στη Ζενγκζού , παραλύοντας τις γραμμές παραγωγής του iPhone 5.

Περίπου δυο εβδομάδες μετά τις ταραχές σε άλλη βιομηχανική μονάδα της ίδιας εταιρείας στην Κίνα και όπως ανακοίνωσε ανεξάρτητο παρατηρητήριο, 3.000 με 4.000 εργάτες προχώρησαν σε απεργία που έθεσε εκτός λειτουργίας για μια ημέρα αρκετές γραμμές συναρμολόγησης σε διαφορετικά κτίρια του εργοστασίου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του China Labor Watch, πριν από το ξέσπασμα της απεργιακής κινητοποίησης, εργάτες συγκρούστηκαν με επιθεωρητές ποιοτικού ελέγχου, καθώς τα iPhone 5 που έφευγαν από τις γραμμές παραγωγής δεν πληρούσαν τα υψηλά στάνταρ που έθεσε η Apple για το νέο της smartphone. Από το παρατηρητήριο επισημαίνεται πως αν και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα και υπό πραγματικά σκληρές συνθήκες, η Foxconn έθεσε υπερβολικά αυστηρές απαιτήσεις για την ποιότητα του προϊόντος, ασκώντας τους μεγάλη πίεση, χωρίς προηγουμένως να φροντίσει για την αντίστοιχη εκπαίδευσή τους.

Παράλληλα απήργησαν και οι επιθεωρητές ποιοτικού ελέγχου, προς τους οποίους εκτονώθηκε η οργή των εργατών σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις συγκρούσεων εντός του εργοστασίου. Αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ορισμένοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ γίνεται λόγο και για καταστροφές σε κάποια τμήματα.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, πριν από τις βίαιες συγκρούσεις οι επιθεωρητές είχαν αναφέρει στη διεύθυνση του εργοστασίου ότι δέχονταν απειλές από εργάτες. Παρόλο αυτά κάποιοι τους αγνόησαν, προσπαθώντας ίσως έτσι να αποσιωπήσουν το γεγονός.

Η ταϊβανέζικη πολυεθνική Foxconn είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών προϊόντων στον κόσμο και ο πρώτος σε μέγεθος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα. Στο πελατολόγιο της αναφέρονται πολλές μεγάλες φίρμες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Στα εργοστάσιά της συναρμολογούνται μεταξύ άλλων τα iPad, iPhone, iPod, Kindle, PlayStation 3 και Xbox 360. Εκτός από την Κίνα, διαθέτει μονάδες παραγωγής στην Ινδία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Σλβακία και την Τσεχία.

Ενδεικτικό του μεγέθους της εταιρείας και των εργοστασίων της είναι το ότι μόνο στη Ζενγκζού απασχολούνται 120.000 εργαζόμενοι. Οι αυτοκτονίες εργατών σε εργοστάσια της Foxconn στην Κίνα είχαν προκαλέσει από το 2010 πολλά ερωτηματικά, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγονται εκατοντάδες προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Με καθυστέρηση σχεδόν μιας ημέρας, η Foxconn προσπάθησε να απαντήσει στο θόρυβο που προκλήθηκε (και έφτασε μέχρι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρασύροντας σε πτώση άνω του 2% τη μετοχή της Apple), διέψευσε τις πληροφορίες για τα βίαια γεγονότα στο εργοστάσιο όπου συναρμολογείται το iPhone 5, αρνήθηκε τη διακοπή της παραγωγής του και έκανε λόγο για μεμονωμένες αντιπαραθέσεις...

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ