Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι νοσήματα που οφείλονται στην κατανάλωση ακαταλλήλων τροφίμων ή ροφημάτων και εμφανίζονται συχνά κατά τους θερινούς μήνες . Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε για αυτού του τύπου των λοιμώξεων , προκειμένου να προστατευόμαστε . Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η φύση των τροφών και των τροφιμογενών λοιμώξεων έχουν μεταβληθεί σημαντικά προς το καλύτερο , γιατί έχει παρέμβει η τεχνολογική ανάπτυξη στην επεξεργασία των τροφών , όπως είναι η αποστείρωση , η παστερίωση του γάλακτος και των προϊόντων του , η επιμελημένη ξήρανση σε φυτικά προϊόντα , η κονσερβοποίηση κ.λ.π .
Σήμερα όμως έχουν παρέμβει διάφοροι παράγοντες , όπως η κλιματική αλλαγή , η μαζική παραγωγή τροφίμων , νέα παθογόνα και τοξικά προϊόντα και οι αλλαγές στον τρόπο της ζωής , πού έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στην τροφική αλυσίδα μας
Έχουν περιγραφεί περισσότερες από 250 διαφορετικές τροφιμογενείς λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια , ιούς , παράσιτα και τοξίνες , τα οποία περνούν στον οργανισμό μέσω του στόματος και του γαστρεντερικού σωλήνα , από κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από παθογόνους μικροοργανισμούς
Συμπτώματα των τροφιμογενών λοιμώξεων
-Πυρετός
-Ναυτία
-Κοιλιακές κράμπες
-Διάρροια
Οι σπουδαιότερες λοιμώξεις
1- ESCHERICHIA COLI
Τα εντεροβακτήρια αυτά αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη αιτία τροφιμογενών γαστρεντερικών λοιμώξεων .Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ομάδα μικροβίων , που περιλαμβάνει πληθώρα βακτηριακών στελεχών που προκαλούν διαφορετικές σε βαρύτητα και συμπτώματα τροφιμογενείς λοιμώξεις .
Το ατελώς ψημένο βοδινό , τα αλλαντικά , το νωπό απαστερίωτο γάλα , οι χυμοί φρούτων , τα λαχανικά και οι σαλάτες , που έχουν μολυνθεί από τα επιβλαβή βακτήρια , συνήθως είναι τα ύποπτα τρόφιμα για τις παραπάνω λοιμώξεις .
Τα συγκεκριμένα βακτήρια μετά την είσοδο τους στον ανθρώπινο οργανισμό απελευθερώνουν τοξίνες , στις οποίες οφείλονται τα συμπτώματα(διάρροια , πυρετός , κοιλιακές κράμπες , δυσφορία , εμετός ) της κλινικής εικόνας των ασθενών . Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά .
Τα μέτρα πρόληψης είναι
-Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στις φάρμες εκτροφής
-Σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων
-Τήρηση υγιεινών συνθηκών
2-SALMONELA
Οι σαλμονελώσεις είναι μια ομάδα νοσημάτων που οφείλονται στα αερόβια βακτήρια Salmoneloe .Τα συχνότερα είδη βακτηρίων που συναντώνται στον άνθρωπο είναι τα Salmonello typhi Salmonello parotyphi A και Β και Salmonello enteritidis
H μετάδοση του βακτηρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της κοπρονοστοματικής οδού , είτε ασθενείς , είτε φορείς , από προϊόντα ζωικής προέλευσης που έχουν μολυνθεί από μολυσμένα ζώα , τρόφιμα που επιμολύνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής , επεξεργασίας ή συντήρησης τους , καθώς και από μολυσμένο νερό ή αντικείμενο . Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα συνηθέστερα τρόφιμα που επιμολύνονται ευκολότερα από σαλμονέλωση ,τα νωπά πουλερικά , το γάλα , τυροκομικά προϊόντα , θαλασσινά , σάλτσες , γλυκίσματα
ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ
-Διαρροϊκές εκκενώσεις με διάρκεια μικρότερη της μιας εβδομάδας , που οφείλονται στο βακτήριο σαλμονέλα , που ανιχνεύεται στα κόπρανα
- Τυφοειδής πυρετός
Πρέπει να αναφερθεί ότι το βακτήριο συνεχίζει να υπάρχει στα κόπρανα του ασθενούς ακόμα και δύο(2) μήνες μετά την τροφική δηλητηρίαση
ΠΡΟΛΗΨΗ
-Να ελέγχονται με ευθύνη της πολιτείας μέσω των υγειονομικών υπηρεσιών της , τα δίκτυα ύδρευσης να διατηρούνται καθαρά
-Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στην αποθήκευση , στη επεξεργασία (π.χ παστερίωση , αποστείρωση του γάλατος ) ,μαγειρική των τροφίμων
ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
-Ηλικιωμένοι
-Παιδιά μικρής ηλικίας
-Έγκυες
-Άτομα με μειωμένη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος (ασθενείς με AIDS , καρκινοπαθείς , μεταμοσχευμένοι )
-Υγειονομικοί υπάλληλοι
Πως είναι η σημερινή κατάσταση από πλευράς λοιμώξεων
Στις ανεπτυγμένες χώρες η τροφιμογενής λοίμωξη έχει περιοριστή σημαντικά , με την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων , της επιστήμης της μικροβιολογίας , της διαρκούς ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού και της μόρφωσης του
Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες τα περιστατικά λοίμωξης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.