ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τροφιμογενείς λοιμώξεις: Τι είναι και πως πρέπει να αντιμετωπίζονται

0

Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι νοσήματα που οφείλονται στην κατανάλωση ακαταλλήλων  τροφίμων ή ροφημάτων και εμφανίζονται συχνά κατά τους θερινούς μήνες . Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε για αυτού του τύπου των λοιμώξεων  , προκειμένου να προστατευόμαστε . Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η φύση των τροφών και των τροφιμογενών λοιμώξεων έχουν μεταβληθεί σημαντικά προς το καλύτερο , γιατί έχει παρέμβει η τεχνολογική ανάπτυξη στην επεξεργασία  των τροφών , όπως είναι η αποστείρωση , η παστερίωση του γάλακτος και των προϊόντων του  , η επιμελημένη ξήρανση σε φυτικά προϊόντα , η κονσερβοποίηση κ.λ.π .

   Σήμερα όμως έχουν παρέμβει διάφοροι παράγοντες , όπως η κλιματική αλλαγή , η μαζική παραγωγή τροφίμων , νέα παθογόνα και τοξικά προϊόντα και οι αλλαγές στον τρόπο της ζωής  , πού έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στην τροφική αλυσίδα μας

   Έχουν περιγραφεί περισσότερες από  250 διαφορετικές τροφιμογενείς λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια , ιούς , παράσιτα και τοξίνες  , τα οποία περνούν στον οργανισμό μέσω του στόματος και του γαστρεντερικού σωλήνα  , από κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από παθογόνους μικροοργανισμούς

     Συμπτώματα των τροφιμογενών λοιμώξεων

-Πυρετός

-Ναυτία

-Κοιλιακές κράμπες

-Διάρροια 

     Οι σπουδαιότερες λοιμώξεις

1- ESCHERICHIA COLI

Τα εντεροβακτήρια αυτά αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη αιτία τροφιμογενών γαστρεντερικών λοιμώξεων .Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ομάδα μικροβίων , που περιλαμβάνει πληθώρα βακτηριακών στελεχών που προκαλούν διαφορετικές σε βαρύτητα και συμπτώματα τροφιμογενείς  λοιμώξεις  .

  Το ατελώς ψημένο βοδινό , τα αλλαντικά , το νωπό απαστερίωτο γάλα , οι χυμοί φρούτων , τα λαχανικά και οι σαλάτες , που έχουν μολυνθεί από τα επιβλαβή  βακτήρια , συνήθως είναι τα ύποπτα τρόφιμα για τις παραπάνω λοιμώξεις .

   Τα συγκεκριμένα βακτήρια μετά την είσοδο τους στον ανθρώπινο οργανισμό απελευθερώνουν τοξίνες , στις οποίες οφείλονται τα συμπτώματα(διάρροια , πυρετός , κοιλιακές κράμπες , δυσφορία , εμετός ) της κλινικής εικόνας των ασθενών . Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά .

    Τα μέτρα πρόληψης είναι

-Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στις φάρμες εκτροφής

-Σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων

-Τήρηση υγιεινών συνθηκών

2-SALMONELA

Οι σαλμονελώσεις είναι μια ομάδα νοσημάτων που οφείλονται στα αερόβια βακτήρια Salmoneloe .Τα συχνότερα είδη βακτηρίων που συναντώνται στον άνθρωπο είναι τα Salmonello typhi Salmonello  parotyphi A και Β και Salmonello enteritidis

 H μετάδοση του βακτηρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της κοπρονοστοματικής οδού , είτε ασθενείς , είτε φορείς , από προϊόντα ζωικής προέλευσης που έχουν μολυνθεί από μολυσμένα ζώα , τρόφιμα που επιμολύνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής , επεξεργασίας ή συντήρησης τους , καθώς και από μολυσμένο νερό ή αντικείμενο . Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα  συνηθέστερα τρόφιμα  που επιμολύνονται ευκολότερα από σαλμονέλωση ,τα νωπά  πουλερικά , το γάλα , τυροκομικά προϊόντα , θαλασσινά , σάλτσες , γλυκίσματα

 

ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ

 

-Διαρροϊκές εκκενώσεις με διάρκεια μικρότερη της μιας εβδομάδας , που οφείλονται στο βακτήριο σαλμονέλα , που ανιχνεύεται στα κόπρανα

- Τυφοειδής πυρετός

Πρέπει να αναφερθεί ότι το βακτήριο συνεχίζει να υπάρχει στα κόπρανα του ασθενούς ακόμα και δύο(2) μήνες μετά την τροφική δηλητηρίαση

ΠΡΟΛΗΨΗ

-Να ελέγχονται με ευθύνη της πολιτείας μέσω των υγειονομικών υπηρεσιών της , τα δίκτυα ύδρευσης να διατηρούνται καθαρά

-Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στην αποθήκευση , στη επεξεργασία (π.χ παστερίωση , αποστείρωση του γάλατος ) ,μαγειρική των τροφίμων 

 ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

-Ηλικιωμένοι

-Παιδιά μικρής ηλικίας

-Έγκυες

-Άτομα με μειωμένη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος (ασθενείς με AIDS , καρκινοπαθείς , μεταμοσχευμένοι )

-Υγειονομικοί υπάλληλοι

Πως είναι η σημερινή κατάσταση από πλευράς λοιμώξεων

Στις ανεπτυγμένες χώρες η τροφιμογενής λοίμωξη έχει περιοριστή σημαντικά , με την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων , της επιστήμης της μικροβιολογίας , της διαρκούς ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού και της μόρφωσης του

Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες τα περιστατικά λοίμωξης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ