ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τροφές που βοηθούν την καρδιά να λειτουργεί σωστά

0

Σε παλαιότερη εργασία μου , είχα αναφερθεί στη σημασία της κρητικής διατροφής στην υγεία του ανθρωπίνου γένους  , τονίζοντας τη ιδιαίτερη σχέση του ελαιολάδου με τη καλή λειτουργία της καρδιάς και μάλιστα από έρευνες μεγάλων επιστημόνων στη Κρήτη το 1960 , διαπιστώθηκε ότι  στην Κρήτη κατά μέσο όρο συνέβαιναν τα λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα παγκοσμίως , ακριβώς λόγο μοναδικής  κατανάλωσης του ελαιολάδου από άλλες λιπαρές ύλες .

Όμως τα τελευταία τριάντα χρόνια οι συσχετισμοίάλλαξαν , γιατί μεταβλήθηκε   η διατροφή του κρητικού λαού ,  καθόσον  στράφηκε σε άλλες καταναλωτικές συμπεριφορές , όπως υψηλή κατανάλωση κρέατος και άλλων λιπαρών τροφίμων .

Σύμφωνα δε με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα , αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού .Οι παράγοντες που δικαιολογούνται στην αιτία των καρδιολογικών παθήσεων , σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση , την παχυσαρκία , το άγχος , την κατάθλιψη ,  τις διατροφικέςσυνήθειες , έλλειψη άσκησης  και τέλος σε κληρονομικούς λόγους . Με κατάλληλη παρέμβαση είναι δυνατόν να βελτιωθούν τα  καρδιολογικά προβλήματα 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς , βρέθηκαν οι τροφές που ενισχύουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς

Συστατικά με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες

-τα ω-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια)

-οι βιταμίνες D και Ε

οιβιταμίνες Α(λυκοπένιο,β-καροτένιο)

-η βιταμίνη C

-οι διαλυτές φυτικές ίνες

-οι πολυφαινόλες (φλαβανόλες , ανθοκυανιδίνες , κατεχίνες )

-το φυλλικό οξύ

-το κάλιο

Τροφές για την υγεία της καρδιάς

 

Μπρόκολο

Η καρδιοτονωτική του δράση οφείλεται στη καλή πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών .Μάλιστα τελευταία έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει μια ουσία , η οποία προστατεύει το μυοκάρδιο από βλάβη που προκαλείται από ισχαιμία .Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φρέσκο μπρόκολο σε σχέση με το βρασμένο ,υπερέχει ποσοτικά ως προς τα καρδιο-προστατευτικά του συστατικά

Ντομάτα

Το λυκοπένιο -κόκκινη χρωστική (βιταμίνη Ε)  και η βιταμίνη C που περιέχει , λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των , συμβάλλουν στην καρδιοτονωτική τόνωση  της .Πιθανόν να μειώνουν τη κακή χοληστερίνη και ίσως την αρτηριακή πίεση

Καρότα

Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι βοηθούν τον έλεγχο του σακχάρου και έτσι ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχάρου και οι περιεχόμενες φυτικές  ίνες την καλή λειτουργία του εντέρου και κατ επέκταση της καρδιάς .

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια λόγω της περιεχόμενης βιταμίνης C (Ασκορβικό οξύ ) που δρα ως αντιοξειδωτικό μέσο , προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο Ακόμη ως καλή πηγή πηκτίνης και καλίου συντελούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Ρόδι

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει σημαντικές αντιαθηρωματικές καθώς και αντιυπερτασιακές ιδιότητες

Κεράσια -Φράουλες -Κόκκινα Σταφύλια

Η κόκκινη χρωστική του φλοιού των είναι η βιταμίνη Ε , η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό μέσο και έτσι προστατεύουν  τα αγγεία της καρδιάς και τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου , τα οποία έχουν σχέση με τη καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Κουάκερ

Το βασικό συστατικό του κουάκερ είναι η βρώμη , η οποία είναι γνωστή για τις αντιυπερλιπιδαιμικές της ιδιότητες , λόγω των περιεχομένων συστατικών της . Συντελεί στον έλεγχο του σακχάρου και λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της (πολυφαινόλες) , προστατεύουν τα αγγεία της καρδιάς

Καστανό ρύζι

Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ μειώνοντας την ΧοληστερόληLDLκαι βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου

Σολομός

Είναι το ψάρι το πιο πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα , τα οποία προστατεύουν τα αγγεία της καρδιάς , τα κύτταρα του εγκεφάλου λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης των ,ακόμη μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή πίεση

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι επίσης πλούσιες σε Ω-3 , με αποτελέσματα θετικά για τη καρδιά

Γιαούρτη με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτη εκτός του ότι είναι πλούσιο σε ασβέστιο , είναι και καλή πηγή  καλίου , το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και φυσικά  λόγω της  χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στη μείωση της χοληστερόλης

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Η καρδιοτονωτική δράση του ήταν γνωστή από αρχαιότατους χρόνους , όπως ήδη έχουμε αναφέρει πιο πάνω

Καρύδια

Τα καρύδια σε μικρή ποσότητα την ημέρα , μπορεί να μειώσουν την χοληστερόλη και να προστατεύσουν τα αγγεία από θρόμβωση

Κόκκινο κρασί

Όπως γνωρίζουμε μια μικρή ποσότητα περίπου ένα ποτηράκι κόκκινου κρασιού την ημέρα , είναι κάτι το εξαιρετικό για την υγεία μας και μάλιστα για την καρδιά .Εάν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό , γιατί το αλκοόλ αλληλεπιδρά με διάφορες ουσίες των φαρμάκων

Βότανα

Τα βότανα θυμάρι , τσάι του βουνού , φασκόμηλο , ρίγανη δεντρολίβανο δρουν ευεργετικά στην καρδιά λόγω των περιεχομένων αντιοξειδωτικών

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ