ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τροφές που βοηθούν την ανάρρωση ασθενούς

0

  Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα , σε κάποιο από τα νοσηλευτικά ιδρύματα , για οποιοδήποτε  πρόβλημα υγείας τους και ιδιαίτερα για κάποιο σοβαρό , έχουν σοβαρά προβλήματα  στη φυσική λειτουργικότητα  τους .Οι λόγοι της εξασθένησης και εν γένει μετάπτωσης τους είναι , η κατάκλιση , η πιθανή απώλεια αίματος , η σοβαρότητα της επέμβασης , η προηγούμενη κατάσταση του ασθενούς , η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας , πιθανόν και άλλοι . Αποτέλεσμα αυτών είναι η επιτάχυνση της απώλειας της μυικής μάζας των, της δύναμης και της οργανικής λειτουργίας των,  ιδιαίτερα  των ηλικιωμένων.

 Στο στάδιο της ανάρρωσης , οι ανάγκες του οργανισμού λόγω του αυξημένου μεταβολισμού , είναι μεγάλες σε θερμίδες(ενέργεια)  και θρεπτικά συστατικά και επομένως σε διατροφικές , προκειμένου να θωρακισθεί το ανοσοποιητικό σύστημα .

 Σύμφωνα δε με μελέτες ερευνητών για τους ηλικιωμένους ασθενείς , επειδή  δεν ανταποκρίνονται γρήγορα στη διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης , η ανάγκη πρόσληψης  πρωτεΐνης αυξάνεται κάθε μέρα , στα 1,2-1,5 γρ/ κιλό σωματικού βάρους  .

  Στην περίπτωση αυτή , για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αποθεραπείας ορισμένων ασθενών , εκτός με κατάλληλη τροφή , μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης ,συμπληρώματα διατροφής όπως έχω αναφερθεί σε σχετική εργασία μου και στο παρελθόν

  Τα συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με τον FDA , περιέχουν συστατικά που συμπληρώνουν την διατροφή και δεν είναι φάρμακα .Τα συστατικά αυτά είναι βιταμίνες , μεταλλικά στοιχεία , αμινοξέα και άλλες ουσίες όπως ένζυμα .

     Παρατίθενται κατηγορίες ασθενών που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής

     .Δυσαπορρόφηση (δυσκολία να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά)

     .Χρόνια νοσήματα

     .Άτομα που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες φαρμάκων

     . Ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω

  .Άτομα με έντονο srtess του οργανισμού , όπως μετά από μια χειρουργική επέμβαση , εγκεφαλικές κακώσεις , εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ 

     Ποιά είναι η σωστή διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας ενός ασθενούς

  Η διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας ,εξαρτάται από την σοβαρότητα της ασθένειας , την ηλικία του ασθενούς και την εν γένει πρότερη κατάσταση του

   Επειδή  όλες οι επιπλοκές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τη φλεγμονή σε διάφορα σημεία  του σώματος , οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση της φλεγμονής

  Προσοχή η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν είναι διατροφή για απώλεια βάρους , αλλά διατροφή αυξημένου μεταβολισμού , πλούσια σε θερμίδες , βιταμίνες , μεταλλικά στοιχεία , καλά λιπαρά , θρεπτική , υγιεινή

    Επιτρέπεται να καταναλώνονται

- άπαχο κρέας μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο

- Φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού , ανανά , σταφυλιών κλπ , με μέτρο

- Ρύζι αναποφλοίωτο

- Ζυμαρικά με μέτρο

- Φρούτα με μέτρο

- Τυροκομικά , βούτυρο , μαργαρίνη

- Ψάρι μόνο βραστό

-Διατροφή χαμηλή σε  γλουτένη

  Απαγορεύεται να καταναλώνονται

- Η ζάχαρη , τηγανητά και το αλάτι

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ