Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα , σε κάποιο από τα νοσηλευτικά ιδρύματα , για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τους και ιδιαίτερα για κάποιο σοβαρό , έχουν σοβαρά προβλήματα στη φυσική λειτουργικότητα τους .Οι λόγοι της εξασθένησης και εν γένει μετάπτωσης τους είναι , η κατάκλιση , η πιθανή απώλεια αίματος , η σοβαρότητα της επέμβασης , η προηγούμενη κατάσταση του ασθενούς , η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας , πιθανόν και άλλοι . Αποτέλεσμα αυτών είναι η επιτάχυνση της απώλειας της μυικής μάζας των, της δύναμης και της οργανικής λειτουργίας των, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Στο στάδιο της ανάρρωσης , οι ανάγκες του οργανισμού λόγω του αυξημένου μεταβολισμού , είναι μεγάλες σε θερμίδες(ενέργεια) και θρεπτικά συστατικά και επομένως σε διατροφικές , προκειμένου να θωρακισθεί το ανοσοποιητικό σύστημα .
Σύμφωνα δε με μελέτες ερευνητών για τους ηλικιωμένους ασθενείς , επειδή δεν ανταποκρίνονται γρήγορα στη διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης , η ανάγκη πρόσληψης πρωτεΐνης αυξάνεται κάθε μέρα , στα 1,2-1,5 γρ/ κιλό σωματικού βάρους .
Στην περίπτωση αυτή , για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αποθεραπείας ορισμένων ασθενών , εκτός με κατάλληλη τροφή , μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης ,συμπληρώματα διατροφής όπως έχω αναφερθεί σε σχετική εργασία μου και στο παρελθόν
Τα συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με τον FDA , περιέχουν συστατικά που συμπληρώνουν την διατροφή και δεν είναι φάρμακα .Τα συστατικά αυτά είναι βιταμίνες , μεταλλικά στοιχεία , αμινοξέα και άλλες ουσίες όπως ένζυμα .
Παρατίθενται κατηγορίες ασθενών που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής
.Δυσαπορρόφηση (δυσκολία να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά)
.Χρόνια νοσήματα
.Άτομα που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες φαρμάκων
. Ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω
.Άτομα με έντονο srtess του οργανισμού , όπως μετά από μια χειρουργική επέμβαση , εγκεφαλικές κακώσεις , εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ
Ποιά είναι η σωστή διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας ενός ασθενούς
Η διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας ,εξαρτάται από την σοβαρότητα της ασθένειας , την ηλικία του ασθενούς και την εν γένει πρότερη κατάσταση του
Επειδή όλες οι επιπλοκές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τη φλεγμονή σε διάφορα σημεία του σώματος , οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση της φλεγμονής
Προσοχή η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν είναι διατροφή για απώλεια βάρους , αλλά διατροφή αυξημένου μεταβολισμού , πλούσια σε θερμίδες , βιταμίνες , μεταλλικά στοιχεία , καλά λιπαρά , θρεπτική , υγιεινή
Επιτρέπεται να καταναλώνονται
- άπαχο κρέας μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο
- Φυσικοί χυμοί πορτοκαλιού , ανανά , σταφυλιών κλπ , με μέτρο
- Ρύζι αναποφλοίωτο
- Ζυμαρικά με μέτρο
- Φρούτα με μέτρο
- Τυροκομικά , βούτυρο , μαργαρίνη
- Ψάρι μόνο βραστό
-Διατροφή χαμηλή σε γλουτένη
Απαγορεύεται να καταναλώνονται
- Η ζάχαρη , τηγανητά και το αλάτι