ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Φραγκόσυκα: Ποια η διατροφική σημασία και αξία

0

Τα φραγκόσυκα είναι γνωστά και ως <<ινδιάνικα σύκα >> , είναι φρούτα με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και πολλά θρεπτικά συστατικά βιταμίνη C , ασβέστιο , μαγνήσιο , κάλιο .

 Τα φραγκόσυκα προέρχονται από ένα κακτοειδές φυτό του οποίου η επιδερμίδα είναι καλυμμένη με πολύ λεπτά αγκάθια , έχει πορτοκαλοπράσινο χρώμα , η σάρκα είναι πορτοκαλορόζ και η υφή   προσομοιάζει με του πεπονιού .Το μήκος τους συνήθως είναι 7,5 εκ. και η γεύση τους είναι γλυκιά , δροσερή και έντονο χαρακτηριστικό άρωμα .

  Η ωρίμαση τους ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου και διατηρείται μέχρι και  τον Οκτώβριο

 Ιστορικά στοιχεία

 Το δέντρο φραγκοσυκιά πρώτο καλλιεργήθηκε στο Μεξικό και είναι το πρώτο Αμερικάνικο φυτό που ήλθε στην Ευρώπη από την Αμερική .Στην Ισπανία  εισήχθη  για πρώτη φορά και στην συνέχεια διαδόθηκε στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες .Στην Ελλάδα βρίσκουμε φραγκόσυκα κυρίως στη Κρήτη , νότια Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες .

 Θρεπτική αξία

 Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία , γιατί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες , φυτικές ίνες , βιταμίνη C , χαλκό , κάλιο , ασβέστιο και μαγνήσιο

 Άλλα οφέλη για την υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι το φραγκόσυκο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης(LDL) και στη καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς .

 Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά , τα οποία δρουν ενάντια στον καρκίνο , προστατεύουν τις αρτηρίες , τα νεύρα , τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις  .

Παρενέργειες

 Όπως αναφέρθηκε το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία και μάλιστα αρκετά ασφαλές όταν καταναλώνεται ως φρούτο .

 Σε σπάνιες περιπτώσεις το φραγκόσυκο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως ήπια διάρροια , ναυτία , φούσκωμα και κεφαλαλγία .

  Δεν υπάρχουν αρκετές  αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης φραγκόσυκου στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό , γι αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση του .

  Το φραγκόσυκο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη .

Επιλογή ,Συντήρηση ,Χρήση   

Επιλογή

Τα φραγκόσυκα πρέπει να συλλέγονται αφού ωριμάσουν , κάτι που διαπιστώνεται όταν αποκτήσουν ζωηρά χρώματα και είναι ελαφρώς μαλακά .

Συντήρηση

Τα ανώριμα φραγκόσυκα τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου  περίπου για 2-5 ημέρες μέχρι να ωριμάσουν και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 5-7 ημέρες  ή στην κατάψυξη για 10-12 μήνες .

Χρήση -Κατανάλωση

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για να τα μαζέψουμε και να τα καθαρίσουμε , λόγω των διαφανών αγκαθιών που υπάρχουν εξωτερικά στην επιφάνεια των  φρούτων φραγκοστάφυλων .

Η συλλογή γίνεται με ειδικά εργαλεία ή πιο απλά με καλάμια ανοιγμένα στη άκρη τους .Τα πιάνουμε με μεγάλη προσοχή , συχνά με γάντια και στη συνέχεια τα τρίβουμε με ένα πανί ή μια σκληρή βούρτσα για να φύγουν τα πολλά αγκάθια και τα ξεπλένουμε για να φύγουν τα υπόλοιπα .Στην συνέχεια ακολουθεί το ξεφλούδισμα πιάνοντας τα από τους δύο  πόλους , κόβοντας το φλοιό εγκάρσια και απομακρύνοντας τα κομμάτια της φλούδας  με προσοχή .

 Τα φραγκόσυκα καταναλώνονται ωμά , με λίγο χυμό λεμονιού

Συμπερασματικά τα φραγκόσυκα δεν πρέπει να τα φοβόμαστε, να επιδιώκουμε να τα καταναλώνουμε , γιατί συμβάλλουν στην υγεία μας και επιπλέον είναι φρούτα που παράγονται χωρίς την χρήση χημικών μέσων , φαρμάκων και πολλών λιπασμάτων .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ