ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κακάο: Διατροφική σημασία στον άνθρωπο

0

Το κακάο είναι είναι ο καρπός του κακαόδεντρου , από τον οποίο παράγεται η αγαπημένη σε όλους  σοκολάτα . Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό , που ευδοκιμεί σε περιοχές με ζέστη και υγρασία , αποκλειστικά σε τροπικές περιοχές .Είναι δέντρο ύψους 6-8 μέτρων , με πυκνή φυλλωσιά και πρέπει να περάσουν περίπου τέσσερα 4 χρόνια , από την στιγμή που φυτεύεται , για να αποδώσει καρπούς .Κάθε δέντρο παράγει κάθε χρόνο , κατά μέσο όρο 20-30 καρπούς,από τους οποίους συλλέγονται δύο 2 κιλά κόκκοι κακάο .Συχνά αναφερόμαστε στην σκόνη του κακάο , που προέρχεται  με άλεση των  σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βουτύρου κακάο από τα σκούρα καφέ κομμάτια

   Οι ποικιλίες είναι πολλές .Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao, ελληνικής προέλευσης .Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών .

  -Ιστορικά στοιχεία

 Οι Μάγια  πρώτοι περίπου το 600 μ.χ , προέβησαν στην καλλιέργεια κακαόδεντρων , στη δε εποχή των Αζτέκων το είδος είναι σπάνιο και άξιζε όσο το χρυσάφι . Οι καρποί προσφέρονταν στους θεούς και βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα και ως μέσο εμπορικών συναλλαγών .

  Ο πρώτος που το έφερε στην Ευρώπη είναι ο Cortez

-Επίδραση του κακάο στην υγεία

 Η θρεπτική αξία του και η συχνότητα κατανάλωσης του κακάο σε παγκόσμιο επίπεδο , είτε με τη μορφή σκόνης , είτε με τη μορφή της σοκολάτας σε υγρή και στερεή μορφή , ώθησε την επιστημονική κοινότητα να ασχοληθεί σε ερευνητικό επίπεδο .

   Τα οφέλη για την υγεία από το κακάο έχουν σχέση με την υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που συμβάλλουν στη πρόληψη άνοιας  , πολυφαινόλες(70%)( πρόληψη του καρκίνου)  , αντιοξειδωτικά μέσα , που ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης και την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας

  Οι ουσίες που καθιστούν το κακάο τόσο ελκυστικό για κατανάλωση , είναι η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη.Η πρώτη είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από την δεύτερη και αρκετά ασφαλής για τον άνθρωπο .Συνοψίζοντας διάφορες  πρόσφατες μελέτες , έχουν επισημάνει τη δυναμική της θεοβρωμίνης , μπορεί να δρα ως αντικαρκινικό , αντιφλεγμονώδες ή καρδιαγγειακό προστατευτικό μόριο , χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται για την καφεΐνη 

  Το λίπος του κακάο είναι από κορεσμένα λιπαρά 23% από το οποίο το13% είναι στεατικό και το υπόλοιπο 12% παλμικό οξύ .Ένα υψηλό ποσοστό 35% είναι ολεικό οξύ , ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχεται κυρίως στο ελαιόλαδο και είναι γνωστό για τις θετικές επιδράσεις που ασκεί στο καρδιαγγειακό σύστημα .Ακόμη το βασικό λιπίδιο της σοκολάτας (στεατικό οξύ) απορροφάται μερικώς από το οργανισμό μας όπου μετατρέπεται  σε ολεικό οξύ στο ήπαρ .

-Περιεχόμενα

Σε 100γρ προϊόντος κακάο περιέχεται 19,6 % πρωτεΐνη , 43,9% λίπος και  34,5 % υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

- Μικροθρεπτικά συστατικά

1) Μαγνήσιο

Το ένα 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο , περιέχει 27mgr μαγνησίου .Το 7% των ημερησίων αναγκών μας σε μαγνήσιο καλύπτονται από την κατανάλωση 5γρ.κακάο

2) Ψευδάργυρος

Το ένα 1κουταλάκι του γλυκού κακάο , περιέχει 0,37 mgr ψευδαργύρου  .Το 1,8% των ημερησίων μας αναγκών

3) Σίδηρος

Το ένα 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο , περιέχει 0,75% σιδήρου .Το 4% των ημερησίων αναγκών μας

4) Ασβέστιο

Το ένα 1κουταλάκι του γλυκού κακάο , περιέχει 7mgr ασβεστίου .Το 0,7% των ημερησίων αναγκών μας

5) Βιταμίνες

Περιέχονται στο κακάο σημαντικές ποσότητες νιασίνης (0,118mgr/5gr )

φυλλικού οξέος (2μgr/5gr ) , ριβοφλαβίνης (0,013μgr/5gr) και βιταμίνης Κ (Ο,1μgr/5gr

  Όλα τα παραπάνω  θετικά υγειονομικά  αποτελέσματα του κακάο , προέκυψαν από επαναλαμβανόμενες  Πανεπιστημιακές μελέτες σε ηλικιωμένους που  έπιναν  καθημερινά κάποια ποσότητα ποτού κακάου, που λόγω των φλαβονοειδών , πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών  εμφάνισαν τα παρακάτω αποτελέσματα

- Βελτιώθηκαν σημαντικά η μνήμη εργασίας  και η λεκτική μνήμη και επομένως δρα προστατευτικά στην εμφάνιση Altzheimer

- Η αντίσταση στην ινσουλίνη , η αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες  μειώθηκαν , επομένως έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες .

Συμπέρασμα

 Το κακάο βάσει όλων αυτών των ιδιοτήτων , μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό μας και θα πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης ημερήσιας διατροφής .Το μόνο που θα πρέπει να προσέχουμε είναι η υψηλή του διατροφική θερμιδική αξία και φυσικά οι έχοντες πρόβλημα σακχάρου  να το καταναλώνουν προσεχτικά .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ