Συνέχεια της εργασίας της σαλμονέλωσης , μιας διατροφικής ασθένειας που εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα και στη διάρκεια της σημερινής ζωής μας , εφόσον δεν τηρούνται βασικά μέτρα υγειονομικής φύσης , θα καταγράψουμε μια άλλη σοβαρή ασθένεια το σκορβούτο που προέκυπτε από κακώς συντηρημένες τροφές , που ευτυχώς σήμερα έχει σχεδόν εκλείψει στις ανεπτυγμένες χώρες.
Το σκορβούτο είναι ασθένεια που προκαλείται από έλλειψη στον ανθρώπινο οργανισμό της βιταμίνης C .Παλαιότερα ήταν πάθηση των ναυτικών , στρατιωτικών , εξερευνητών που τρέφονταν κατά αποκλειστικότητα , με κονσερβοποιημένα τρόφιμα φτωχά σε βιταμίνη C.
Αναπτύσσεται μετά από μακροχρόνια έλλειψη της βιταμίνης από τον ανθρώπινο οργανισμό από 4-6 μήνες , γιατί ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα παραγωγής βιταμίνης C, παρά μόνον απορρόφησης της από πηγές τροφίμων .
Εμφανίζεται σε περιοχές της γης , που οι άνθρωποι διατρέφονται μόνον με συντηρημένες τροφές .Ευαισθησία δε εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι , οι αλκοολικοί , άτομα με μεγάλα γαστρεντερικά προβλήματα , καθώς και τα άτομα που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους φρέσκα λαχανικά και φρούτα . Επίσης και τα βρέφη που ακολουθούν περιορισμένη διατροφή για οικονομικούς , κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Αιμάτωμα των ούλων , ουλίτιδα , απώλεια δοντιών
- Αιμορραγίες από το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα
- Απότομες αλλαγές διάθεσης , κατάθλιψη
-Χρόνιος πόνος στα άκρα ή στις αρθρώσεις
- Μώλωπες , καθυστέρηση επούλωσης τραυμάτων
-Χρόνια έλλειψη ενεργητικότητας , κακουχία
- Αναιμία , πυρετός δέκατα , ανορεξία
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , καταναλώνοντας φρέσκα προϊόντα (φρούτα,λαχανικά) και μάλιστα απαιτείται να λαμβάνονται και συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνη C , ακόμη και παρεντερικά . Τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα , η όρεξη επανέρχεται σε διάστημα 1-2 ημερών , ο πυρετός και οι αιμορραγίες υποχωρούν περίπου σε μία εβδομάδα . Πολλές φορές απαιτείται και παρουσία κάποιου ειδικού γιατρού
Συστήνεται για την προετοιμασία λαχανικών πλουσίων σε βιταμίνη C , το μαγείρεμα στον ατμό αντί για το βρασμό , γιατί η βιταμίνη είναι πολύ ευαίσθητη
Μία ερευνήτρια η Τζένη Γκάντον του κέντρου για τον Διαβήτη ,την Παχυσαρκία και Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead στο Σινδει , δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία εξ αιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών .Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για συγκεκριμένη ασθένεια , όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς δεν επουλώνονταν
Συμπέρασμα
Πρέπει πάντα να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , φρέσκα φρούτα και λαχανικά .Τους χυμούς φρούτων φρέσκους χωρίς καθυστέρηση και τα λαχανικά βρασμένα στον ατμό