ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Σκορβούτο: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

0

Συνέχεια της εργασίας της σαλμονέλωσης , μιας διατροφικής ασθένειας που εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα και στη διάρκεια της σημερινής ζωής μας , εφόσον δεν τηρούνται βασικά μέτρα υγειονομικής φύσης , θα καταγράψουμε μια άλλη σοβαρή ασθένεια το σκορβούτο που προέκυπτε από κακώς συντηρημένες τροφές , που ευτυχώς σήμερα έχει σχεδόν εκλείψει στις ανεπτυγμένες χώρες.

 Το σκορβούτο είναι ασθένεια που προκαλείται από έλλειψη στον ανθρώπινο  οργανισμό της βιταμίνης C .Παλαιότερα ήταν πάθηση των ναυτικών , στρατιωτικών , εξερευνητών που τρέφονταν κατά αποκλειστικότητα , με κονσερβοποιημένα τρόφιμα φτωχά σε βιταμίνη C.           

  Αναπτύσσεται  μετά από μακροχρόνια έλλειψη της βιταμίνης από τον  ανθρώπινο  οργανισμό από 4-6 μήνες , γιατί ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα παραγωγής βιταμίνης C, παρά μόνον απορρόφησης της από πηγές τροφίμων .

    Εμφανίζεται σε περιοχές της γης , που οι άνθρωποι διατρέφονται μόνον  με συντηρημένες τροφές .Ευαισθησία δε εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι , οι αλκοολικοί ,  άτομα με μεγάλα γαστρεντερικά προβλήματα , καθώς και τα  άτομα που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους φρέσκα λαχανικά και φρούτα . Επίσης και τα βρέφη που ακολουθούν περιορισμένη διατροφή για οικονομικούς , κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους

   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

- Αιμάτωμα των ούλων , ουλίτιδα , απώλεια δοντιών

- Αιμορραγίες από το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα

- Απότομες αλλαγές διάθεσης , κατάθλιψη

-Χρόνιος πόνος στα άκρα ή στις αρθρώσεις

- Μώλωπες , καθυστέρηση επούλωσης τραυμάτων

-Χρόνια έλλειψη ενεργητικότητας , κακουχία

- Αναιμία , πυρετός δέκατα , ανορεξία

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , καταναλώνοντας φρέσκα προϊόντα (φρούτα,λαχανικά) και μάλιστα απαιτείται να λαμβάνονται και συμπληρώματα  διατροφής πλούσια σε βιταμίνη C , ακόμη και παρεντερικά . Τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα , η όρεξη επανέρχεται σε διάστημα 1-2 ημερών , ο πυρετός και οι αιμορραγίες υποχωρούν περίπου σε μία εβδομάδα . Πολλές φορές απαιτείται και παρουσία κάποιου ειδικού  γιατρού

   Συστήνεται για την προετοιμασία λαχανικών πλουσίων σε βιταμίνη C ,  το μαγείρεμα στον ατμό αντί για το βρασμό , γιατί η βιταμίνη είναι πολύ ευαίσθητη

    Μία ερευνήτρια η Τζένη Γκάντον του κέντρου για τον Διαβήτη ,την Παχυσαρκία και Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead στο Σινδει , δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία  εξ αιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών .Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για συγκεκριμένη ασθένεια , όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς δεν επουλώνονταν

   Συμπέρασμα

Πρέπει πάντα να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , φρέσκα φρούτα και λαχανικά .Τους χυμούς φρούτων  φρέσκους χωρίς καθυστέρηση και τα λαχανικά βρασμένα στον ατμό

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ