Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν υπεισέλθει στην διατροφή μας τα ονομαζόμενα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (αγγλικά GM foods ή GMO foods). Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να συνταχθεί σχετική εργασία, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής σχετικά με τη κατηγορία αυτών των τροφίμων. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί φόβοι για το εάν είναι επικίνδυνα στην υγεία του ανθρώπου , αλλά σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(WHO), τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA)και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και ακόμη υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι τα διαθέσιμα σήμερα τρόφιμα που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες, δεν ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από τα συμβατικά τρόφιμα, αλλά ότι κάθε γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο πρέπει να δοκιμάζεται κατά περίπτωση πριν την εισαγωγή. Το νομικό και κανονιστικό καθεστώς των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα , κάποια να τα απαγορεύουν ή να τα περιορίζουν και άλλα να τα επιτρέπουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτρέψει την χρήση πολύ συγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων που θα δούμε παρακάτω
Τι είναι λοιπόν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (Gm foods) ή όπως είναι γνωστά ως γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή βιολογικά επεξεργασμένα τρόφιμα , σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεωρούνται τα τρόφιμα των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) έχει τροποποιηθεί με τεχνητή παρέμβαση, όπως με την εισαγωγή γονιδίων από έναν διαφορετικό οργανισμό, με την βοήθεια συγκεκριμένης τεχνικής των νέων επιστημών βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής.
Οι τεχνικές γενετικής μηχανικής αποσκοπούν στην εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών στα φυτά, στους καρπούς, στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, όπως της αντοχής στην χρήση φυτοφαρμάκων για καταπολέμηση ζιζανίων και παθογόνων μικροοργανισμών, στη χρήση λιπασμάτων, στην πολλαπλή απόδοση και παραγωγή, με πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά( μέγεθος , χρώμα, άρωμα)
Η εμπορική πώληση γενετικά τροποποιημένων τροφών ξεκίνησε το 1994, όταν η Εταιρεία Calgene προώθησε για πρώτη φορά την ανεπιτυχή ντομάτα. Οι περισσότερες καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων εστιάσθηκαν σε καλλιέργειες με υψηλή ζήτηση , όπως σόγια, καλαμπόκι, στάρι και το βαμβάκι.
Ποιες είναι οι επιφυλάξεις των καταναλωτών
1) Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν σχέση με τον καρκίνο
Ο Cancer Receurch UK, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός έρευνας για τον Καρκίνο στον κόσμο, αλλά και η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου , τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον καρκίνο, των γενετικών τροποποιημένων τροφίμων, ούτε η αποφυγή συμβάλλει στη πρόληψη για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου
2) Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις
Από την ευρεία άσκηση της σύγχρονης βιοτεχνολογίας, τις αρχές του 1980, δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό τοξικότητας ή αλλεργικής κατάστασης από κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, τηρώντας τις πιο αυστηρές ιατρικές μεθόδους.
Εν κατακλείδι λόγω της τεράστιας εξέλιξης της τεχνολογίας τροφίμων, οι τεράστιες μελλοντικές ανάγκες σε τρόφιμα , θα είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν με κάποιες προϋποθέσεις.
Ο άνθρωπος θα πρέπει να προσπαθεί να ενημερώνεται σε ό,τι αφορά τα νέα τεχνολογικά προϊόντα τροφίμων και ταυτόχρονα να παρακολουθεί και να εφαρμόζει τις νέες ανακοινώσεις των επιστημόνων και των Παγκοσμίων Οργανισμών Υγείας
Οδηγίες
Κατά την διαδικασία αγοράς κάποιου τυποποιημένου τροφίμου, θα πρέπει να διαβάζουμε τις υποχρεωτικά αναγραφόμενες ενδείξεις των συστατικών στη συσκευασία του