ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να χτυπήσει με συνεχή ακραία φαινόμενα 5,6 δισ. ανθρώπους

0

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τη μελέτη της σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό το 70% της ανθρωπότητας να βιώσει τα επόμενα χρόνια τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η μελέτη αναφέρει ότι τα επόμενα 20 χρόνια οι εξαιρετικά έντονες καταιγίδες και οι επίσης έντονες ξηρασίες θα κάνουν ολοένα και συχνότερα την εμφάνιση τους και τα φαινόμενα αυτά μπορεί να… χτυπήσουν 5,6 δισ. ανθρώπους.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες του Κέντρου Διεθνών Κλιματικών Ερευνών CICERO στο Όσλο οι οποίοι λένε ότι πηγή του προβλήματος είναι η κλιματική αλλαγή και χαρτογράφησαν τις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα οι οποίες περιλαμβάνουν τη Μεσόγειο, τη βορειοδυτική και νότιο Αμερική καθώς και την ανατολική Ασία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο, το Περού, η Ινδία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Τα σενάρια

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τέσσερις μεγάλης κλίμακας κλιματικές προσομοιώσεις από τις οποίες προέκυψαν διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για το 70% της ανθρωπότητας ενώ ακόμη και το πιο αισιόδοξο προκαλεί τεράστιο προβληματισμό αφού κάνει λόγο για επιπτώσεις που βιώσουν 1,5 δισ. άνθρωποι.

Η μελέτη υποδεικνύει ως βασικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης το διοξείδιο του άνθρακα και θεωρούν ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Αν υπάρξει αυτή η δραστική μείωση η μελέτη δείχνει ότι δεν θα αποφύγει ο πλανήτης την εμφάνιση συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά αυτά θα περιοριστούν στην αραβική χερσόνησο και περιοχές της ανατολικής Ασίας.

naftemporiki.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ