ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

0

Την Παρασκευή 26-5-2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία και τη Μακεδονία. Η οργάνωση και παρουσίαση έγιναν από τη χορευτική ομάδα «Τερψιχόρη», υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Πανδή, καθηγήτριας φυσικής αγωγής, η οποία έχει εξειδικευθεί στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, καθώς και το εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού της Μαρίας Κώτη, η οποία έχει ήδη δώσει το στίγμα της με την αυθεντικότητα των ερμηνειών της.

Η αγάπη και των δύο στην παράδοση αποτελεί υπόδειγμα αφοσίωσης και τρόπο ζωής. Οι μαθήτριες και οι μαθητές τους έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική, το τραγούδι και τον χορό, κρατώντας ζωντανή την επαφή με το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν της χώρας μας.

Η Κατερίνα Πανδή και η Μαρία Κώτη παρουσίασαν μέρος της εξαιρετικής δουλειάς τους. Ο χορός και το τραγούδι άγγιξαν το κοινό, από τα πιο μικρά παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι παρακολουθούσαν συγκινημένοι, σε απόλυτη σιωπή, τη μυσταγωγία που εξελισσόταν μπροστά τους. Τα συναισθήματα όσων μετείχαν έγιναν πλουσιότερα και εκφραστικότερα.

Στο πλαίσιο έρευνας, που έχει πραγματοποιήσει η Κατερίνα Πανδή, παρουσίασε ενδιαφέροντα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για κάθε χορό και τραγούδι, υπό τους ιδιαίτερους ήχους του μπεντίρ, από τη Μαρία Κώτη. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά και σύνδεση του χορού Καγκελευτού Ιερισσού με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι χορευτές σχημάτισαν συμβολικά δύο «τρένα», τα οποία κινούνταν παράλληλα και την τελευταία στιγμή απέφευγαν τη σύγκρουση! Από τα βάθη του χρόνου, οι άνθρωποι δεν χορεύουν για να κάνουν τέχνη, αλλά για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να δείξουν τον πόνο ή τη χαρά τους.

Το αλλιώτικο και τόσο όμορφο βράδυ έκλεισε με τη συμμετοχή όλου του κόσμου στον κύκλο του χορού και του τραγουδιού. Θύμησες και μνήμες μετουσιώθηκαν με φροντίδα και γλυκύτητα. Οι χορευτές και οι χορωδοί παρέδωσαν στο κοινό ένα άρτιο αποτέλεσμα, που ενθουσίασε και συγκίνησε τους συμμετέχοντες.

Στο μέλλον η Βιβλιοθήκη υπόσχεται και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στον πάντα φιλόξενο χώρο της.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ