Για να κατανοήσουμε τη σχέση διατροφής και άσκησης με την εξασθένηση της μνήμης (Alzheimer) ,θα πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα τη αιτία της ασθένειας , από τι προκαλείται και πως προληπτικά μπορεί να αντιμετωπισθεί
Η νόσος Alzheimer οφείλεται στη βραδεία καταστροφή των ιστών των εγκεφαλικών νευρικών συνάψεων των κυττάρων , η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
Οι ελεύθερες ρίζες είναι συμπλέγματα μορίων ηλεκτρικά φορτισμένων , που παράγονται κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού των τροφών , στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού , δηλαδή τη διάσπαση των πρωτεϊνών , λιπαρών υλών , υδατανθράκων .
Κατά τη διαδικασία αυτή παράγεται η απαιτούμενη ενέργεια για τις διάφορες δράσεις του ανθρώπινου οργανισμού .
Οι ελεύθερες ρίζες που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν εξουδετερώνει με την αυτοάμυνα του , αρχίζουν τη καταστροφική τους δράση κατά των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η νοητική υγεία του ανθρώπου επιδεινώνεται , λόγω αύξησης των μη αντιμετωπίσιμων ελευθέρων ριζών στις παρακάτω περιπτώσεις
Αυξημένη ανάγκη για αποτοξίνωση
Όταν αναρρώνει ο ανθρώπινος οργανισμός
Καταστάσεις στρες
Έκθεση του οργανισμού σε μολυσμένο περιβάλλον
Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Χρήση ναρκωτικών ουσιών
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Οι βιταμίνες που έχουν συσχετισθεί με τη νοητική λειτουργία είναι οι Β1, Β2,Β6,Β12,C , Ε και το φιλικό οξύ.
ΠΗΓΕΣ βιταμινών
Β1( χοιρινό , μοσχάρι , ξηροί καρποί , δημητριακά , όσπρια)
Β2 (Γάλα , γιαούρτη , δημητριακά , τυρί , αυγό , άπαχα κρέατα , σιτάλευρο)
Β6(Δημητριακά , φυλλώδη λαχανικά , μπανάνα , ψάρι ,κρέας όσπρια )
Β12(Γάλα , γαλακτοκομικά , κρέας ψάρια, αυγά, θαλασσινά)
C (Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ-φρούτ, μπρόκολο ακτινίδιο, πιπεριές)
Ε (Λίπη, Έλαια , Σιτηρά Ξηροί καρποί , Όσπρια , φρούτα )
Φιλικό οξύ (Λίπη, Έλαια , Σιτηρά , Ξηροί καρποί , Όσπρια )
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με το Alzheimer , είναι το ΣΕΛΗΝΙΟ και ο ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
ΠΗΓΕΣ ΣΕΛΗΝΙΟΥ
Δημητριακοί καρποί , θαλασσινά(καλαμάρια , σουπιές , χταπόδια ), ψωμί, συκώτι, μαγιά μπύρας
ΠΗΓΕΣ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ
-Δημητριακοί καρποί , θαλασσινά(μύδια , αχιβάδες , οστρακόδερμα )
ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Α) Το λάδι της καρύδας είναι εξαιρετική τροφή , πλούσιο σε λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας και μετατρέπεται άμεσα σε ενέργεια .
Υποκαθιστά τη γλυκόζη
Β) Η βαρελίσια φέτα
Γ) Τα φρούτα με κόκκινο χρώμα όπως τα μούρα , δαμάσκηνα , μήλα , σταφύλια , λόγω της περιεχόμενης βιταμίνης Ε
Δ) Το τσάι και τα διάφορα βότανα του βουνού βοηθούν στη επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ALZHEIMER
E) Ο καφές , το κακάο και το τσαι
ΣΤ) Το ελαιόλαδο
Ζ) Τα λαχανικά
Η) Τα ψάρια σαρδέλες , κολιοί γαύρος λόγω του ότι είναι πλούσια σε λιπαρά ωμέγα-3 , τα οποία συμβάλουν στη ταχεία ανάπτυξη του φλοιού του εγκεφάλου
Θ) Τα θαλασσινά σουπιές , καλαμάρια , χταπόδια λόγω του περιεχόμενου σεληνίου , τα δε μύδια ,στρείδια , αχιβάδες λόγω του περιεχόμενου ψευδαργύρου
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων
Διατήρηση του βάρους με σωστή διατροφή και άσκηση
Περιορισμός τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη
Υιοθέτηση της μεσογειακής και κυρίως της κρητικής δίαιτας
Προληπτικός ετήσιος ιατρικός έλεγχος