ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Με την ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και τις καταναλωτικές ανάγκες να αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η αγωνία των πολιτών είναι έκδηλη ως προς το πώς θα κινηθούν οι τιμές αλλά και το αν θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά, ειδικά με τα ντόπια κρέατα καθώς από κάθε κτηνοτροφική γωνιά του Ρεθύμνου τονίζεται με έμφαση η κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή αμνοεριφίων.
Μάλιστα, ακόμα και αν το Πάσχα καλυφθεί η τοπική αγορά, θεωρείται δεδομένο πως οι ανάγκες του Ρεθύμνου και της Κρήτης σε κρέας για το προσεχές καλοκαίρι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να βρει τις απαιτούμενες ποσότητες κρέατος από τους ντόπιους παραγωγούς.
Ειδικότερα, για την υπόλοιπη Ελλάδα θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει επάρκεια σε αμνοερίφια την περίοδο του Πάσχα. Μάλιστα το ζήτημα των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποίησεων κρεάτων έχει ήδη τεθεί επί τάπητος και οι κτηνοτρόφοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Ακόμα και σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο και γενικότερα την Κρήτη διίστανται οι απόψεις. Για τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννη Γλετζάκη και για το μέλος του Δ.Σ. το Πανελλήνιου Συνδέσμου Κτηνοτρόφων κ. Μανώλη Πατεράκη, δεν τίθεται θέμα επάρκειας κρέατος αμνοεριφίων το Πάσχα. Ωστόσο, την άποψη τους δεν την συμμερίζεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μυλοποτάμου κ. Γρύλλος Παπαδάκης, ο οποίος θεωρεί την έλλειψη δεδομένη.
Οι δύο πρώτοι κτηνοτρόφοι θεωρούν πως μπορεί να είναι σοβαρά τα προβλήματα και ήδη να καταγράφεται σοβαρή μείωση στην παραγωγή κρέατος που θα γίνει εμφανέστατη όσο έρχεται το καλοκαίρι και θα τεθεί θέμα στην αγορά για το κρέας που προορίζεται για γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις, όμως, για το Πάσχα θεωρούν πως η τοπική αγορά θα καλυφθεί κανονικά από τους ντόπιους παραγωγούς.
«Πιστεύω ότι στην Κρήτη δεν θα έχει έλλειψη το Πάσχα. Δεν νομίζω να τεθεί θέμα επάρκειας ντόπιων σφαγίων» υποστήριξε ο Γιάννης Γλετζάκης ενώ ο Μανώλης Πατεράκης σημείωσε: «Το Ρέθυμνο είναι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός στην Ελλάδα ως προς την εκτροφή αιγοπροβάτων. Παλαιότερα κάλυπτε όχι μόνο της αγορά της Κρήτης αλλά τροφοδοτούσε και της αγορές της υπόλοιπης χώρας. Λόγω της παραγωγής του Ρεθύμνου, θεωρούμε πως για το Πάσχα θα έχουμε αυτάρκεια».
Ο Γρύλλος Παπαδάκης από την πλευρά του δηλώνει: «Όχι δεν θα υπάρξει επάρκεια στην Κρήτη. Τους προηγούμενους μήνες καταγράψαμε τεράστια απώλεια ζώων και αυτό προκάλεσε σοβαρό ζήτημα στην παραγωγή».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι κτηνοτρόφοι και φέτος ετοιμάζονται να πουλήσουν το κρέας τους γύρω στα 7 ευρώ. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως κάτω από 7,5 ευρώ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διάθεση σφαγίων.
Οι τιμές παραγωγού είναι ίδιες με πέρσι υποστηρίζουν οι Ρεθεμνιώτες κτηνοτρόφοι ενώ ως προς το τι θα γίνει με την τιμή του καταναλωτή, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου του Μυλοποταμίτικου συλλόγου, Γρύλλου Παπαδάκη, που είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Οι τιμή για τον καταναλωτή θα προκύψει από την στάση των μεγαλεμπόρων. Εμείς σαν κτηνοτρόφοι έχουμε αποφασίσει κάτω από 7,5 ευρώ το κιλό να μην δώσουμε κρέας. Το κόστος είναι τεράστιο για μας. Δεν γίνεται να «πληρώσει το μάρμαρο» ο κτηνοτρόφος αλλά δεν πρέπει να πέσει και όλο το βάρος στον καταναλωτή. Το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει να ελέγξει την αγορά ώστε οι τιμές να είναι ευνοϊκές για τον καταναλωτή».
Για σοβαρά προβλήματα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο μείωσης των τιμών από πλευράς παραγωγών έκανε λόγο και ο Μανώλης Πατεράκης, που είπε στο «Ρέθεμνος», ότι «Η επάρκεια για το Πάσχα δεν σημαίνει πως δεν έχουμε σοβαρή μείωση της παραγωγής. Αυτό οφείλεται στην δραματική κατάσταση της οικονομίας στον κλάδο μας που έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά την μείωση των επιδοτήσεων, την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών αλλά και την δραματική αλλαγή του κλίματος με τις λίγες βροχές, την παρατεταμένη ανομβρία και την ξηρασία που ήδη καταγράφεται. Οι κλιματικές συνθήκες μας ανησυχούν πάρα πολύ και φοβόμαστε για το τι μας περιμένει στο μέλλον. Οπότε οι τιμές θα είναι γύρω στα 7 ευρώ για τον παραγωγό, είναι ίδιες με πέρσι και σχετικά πολύ φθηνές με βάση την ακρίβεια, το κόστος παραγωγής και όλη αυτή την τραγωδία που βιώνουμε. Η κατάσταση είναι δραματική. Έχουν ανέβει όλες οι τιμές κατακόρυφα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά ζητήματα που αφορούν την δουλειά τους. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κόστος των ζωοτροφών, υπάρχει θέμα με την βόσκηση λόγω καιρικών συνθηκών, σε πολλές περιοχές τίθεται ήδη και θέμα λειψυδρίας».
Το ζήτημα πέφτει στους «ώμους της κρατικής μηχανής» είναι η άποψη και του Γιάννη Γλετζάκη, ο οποίος επισημαίνει τις παράνομες εισαγωγές και τις «ελληνοποιήσεις». «Τα αμνοερίφια είναι λιγοστά φέτος. Τα περισσότερα διατέθηκαν για το Πάσχα των καθολικών» είπε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ, ότι δεν θα έχουμε επάρκεια σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό εκεί που πρέπει να δοθεί βάρος είναι ο έλεγχος των εισαγόμενων κρεάτων για να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν την χώρα προέλευσης του κρέατος που αγοράζουν και η αισχροκέρδεια σε βάρος τους και σε βάρος των κτηνοτρόφων θα πρέπει να παταχθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους».
ΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Το πασχαλινό τραπέζι μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους καταναλωτές και μια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος επιχείρησε την περασμένη Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Μίλησε για το «Καλάθι του Πάσχα» αλλά και για το κόστος που θα έχει φέτος το Πασχαλινό τραπέζι. Σημειώνεται ότι ο κ. Σκρέκας είχε εκτιμήσει ότι τα αμνοερίφια θα κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ το κιλό φέτος το Πάσχα. Σύμφωνα με τον ίδιο το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι. «Υπάρχουν κάποια προϊόντα που θα είναι λίγο ψηλότερα, κάποια άλλα που θα είναι λίγο χαμηλότερα. Μεσοσταθμικά όμως θα είμαστε περίπου στις ίδιες τιμές. Αυτό που πρέπει να δούμε προσεκτικά είναι ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρξουν ενέργειες και του υπουργείου σε συνεργασία με την υπόλοιπη αγορά. Θα έχουμε το πασχαλινό καλάθι και θα δούμε και ποιες άλλες ενέργειες θα έχουμε μέχρι το Πάσχα, οι οποίες θα βοηθήσουν κυρίως τους πιο ευάλωτους καταναλωτές που πλήττονται από την ακρίβεια να κάνουν καλύτερες αγορές. Κι εκεί, μέσα στο Καλάθι θα δούμε τιμές σίγουρα καλύτερες», είπε ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Επίσης ο ίδιος είπε, ότι τα μέτρα για το πασχαλινό καλάθι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα ενώ ως προς το λεγόμενο «καλάθι του νονού» υποστήριξε πως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την αγορά.