ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διακοπή επιδότησης ανεργίας σε συμβάσεις μίας ημέρας - Όσα αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου

0

     Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ενημερώνει όλους τους επιδοτούμενους ανέργους, ότι σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ακόμα και για μία (1) ημέρα, το ταμείο ανεργίας τους θα διακοπεί σε κάθε περίπτωση! (Θα υπάρξει Αναστολή Επιδότησης από την Δ.ΥΠ.Α).
     Πιο συγκεκριμένα, από πέρυσι ακούγαμε για «παράθυρα εργασίας για ανέργους χωρίς απώλεια του επιδόματος ανεργίας», όταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι, αξιοποιώντας μία διάταξη νομοσχεδίου, θα μπορούν να εργάζονται ως 12 ημέρες τον μήνα με ημερήσιες όμως συμβάσεις έως 3 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να χάνουν όλο το επίδομα αλλά ένα μέρος του, ανάλογο των ημερών εργασίας.
     Το κείμενο της διάταξης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν εφαρμόζεται η αναστολή της επιδότησης σε επιδοτούμενους ανέργους, στην περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας (1) ημέρας που αναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα (12) μηνιαίως, αφαιρουμένων από την τακτική επιδότηση ισαρίθμων με τις ημέρες απασχόλησης ημερησίων επιδομάτων.
     Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. αναφέρεται κατά λέξη ότι «Στην περίπτωση που η σύμβαση μίας (1) ημέρας ορισμένου χρόνου έχει αναρτηθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ η επιδότηση δεν αναστέλλεται, αλλά εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρ. 181 του ν. 5078/2023 περί σποραδικής απασχόλησης, δηλαδή θα αφαιρεθεί από το μήνα επιδότησής σας μια (1) ημέρα και ένα (1) ημερήσιο επίδομα που αντιστοιχεί στην ημέρα κατά την οποία απασχοληθήκατε».
     Το ζήτημα όμως που προκύπτει, είναι ότι η παραπάνω ρύθμιση ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ! Σε όλες τις περιπτώσεις που το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου γνωρίζει, όταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι έπιασαν δουλειά με σύμβαση μίας ημέρας-απόλυση την ίδια μέρα- (π.χ υπηρεσίες catering/σέρβις, φωτογράφοι/βιντεολήπτες κλπ) προκειμένου να μην διακοπεί η επιδότησή τους, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Έτσι, είναι αναγκασμένοι να προβούν εκ νέου σε αίτηση για τακτική επιδότηση, με τον ανάλογο χρόνο αναμονής για έκδοση απόφασης, μένοντας ουσιαστικά χωρίς χρήματα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
    Έπειτα από επικοινωνία με το τοπικό υποκατάστημα της Δ.ΥΠ.Α, πληροφορηθήκαμε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δ.Υ.Π.Α που «τραβάει» δεδομένα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, όταν υπάρχει πρόσληψη, αυτόματα διακόπτει το ταμείο ανεργίας, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που πληρούνται οι προϋποθέσεις για να μην διακοπεί η επιδότηση (Σύμβαση μίας ημέρας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης), γιατί το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να εξαιρέσει από την διακοπή του ταμείου τους συναδέλφους, κόβοντάς τους απλά ένα ημερομίσθιο.
     Το παραπάνω γεγονός όμως προκαλεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση των συναδέλφων, καθώς τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανασφάλιστη εργασία, προκειμένου να μην χάσουν το ταμείο ανεργίας τους!
    Καλούμε την Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. να επιληφθεί του παραπάνω θέματος, προκειμένου να γίνει ό,τι χρειάζεται (π.χ ενημέρωση πλατφόρμας/συστήματος), ώστε να μπορούν οι επιδοτούμενοι άνεργοι να εργάζονται νόμιμα εφόσον τους προκύπτει εργασία σύμφωνη με τους παραπάνω όρους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ